Myopie Management

Wereldwijd zien we steeds meer mensen die bijziend zijn. Ook wordt de gemiddelde min-sterkte hoger. Er bestaan steeds meer schermen en wij kijken daar meer en meer naar. Uw kinderen kijken waarschijnlijk nog vaker naar schermen dan u ooit heeft gedaan. Steeds meer kinderen krijgen dan ook te maken met bijziendheid/Myopie. Als optiek kunnen wij jullie hierbij helpen met speciaal brillenglas, dit remt de oorzaak van Myopie. Deze remming kan ook met lenzen. Hiervoor werken wij samen met Contactalook in Eindhoven. Zij hebben ervaring met twee andere wetenschappelijk bewezen methodes om myopie te remmen: nachtlenzen en multifocale lenzen. We leggen graag meer over Myopie en de methodes aan u uit.
Wat is bijziendheid/Myopie?

Myopie, ook wel bijziendheid genoemd, komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Bij Myopie valt het brandpunt van de lichtstralen die in het oog schijnen vóór het netvlies in plaats van op het netvlies. Door de constante inspanning van dichtbij kijken, vergroeit het oog en wordt langer. Dit zorgt voor een wazig beeld in de verte. Een vroege hoge min-sterkte geeft voor de toekomst veel meer risico op glaucoom of netvliesloslating. Dit kan leiden tot slechtziendheid op latere leeftijd.

Kinderen en bijziendheid

Bijziendheid bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Zo is er erfelijkheid en dat is een oorzaak waar we weinig aan kunnen veranderen. Veel nabij kijken, op tablets of tv, zorgt voor een spierspanning in de ogen die ook gelinkt wordt aan bijziendheid. Tel daar nog bij op dat het schermgebruik vaak binnen gebeurd met weinig licht. Te weinig buitenlicht zorgt voor minder aanmaak van dopamine en vitamine D. Beiden hebben juist een remmende invloed op de groei van het oog.

Wat kunt u zelf doen?

Minimaal 2 uur per dag buiten spelen zorgt ervoor dat de ogen genoeg licht krijgen. Ook het toepassen van de 20/20 regel op schermgebruik kan helpen om bijziendheid voor te blijven. Na elke 20 minuten schermgebruik volgt 20 seconden naar buiten kijken.
Myopie Management

Alle lenzen en brillen zorgen ervoor dat het beeld weer op het netvlies valt. Het buitenste gedeelte van het beeld, de periferie, blijft echter achter het netvlies vallen. Hier zijn we aan gewend, de rand van ons blikveld is niet altijd helemaal scherp. Voor jonge ogen is dat echter een nadeel, het netvlies wil dan namelijk naar die periferie toegroeien. Het oog wordt langer.

Myopie remmende mogelijkheden, zoals lenzen of speciaal brillenglas, zorgen ervoor dat het perifere beeld weer vóór het netvlies valt. Hierdoor zal het oog minder snel langer worden. De achteruitgang van het oog kan zo zeer sterk verminderd worden. Dit heet Myopie Management. Myopie Management is niet voor iedereen geschikt. Het heeft namelijk alleen maar effect op ogen in de groei. Daarnaast moeten de ogen ook geschikt zijn voor gebruik van de lenzen of het brillenglas.

Het is belangrijk om de ogen van uw kind regelmatig te laten controleren, óók als er geen indicaties zijn voor bijziendheid. Hierdoor kan er tijdig worden ingegrepen en kunnen vervelende oogproblemen in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen worden. U bent van harte welkom wanneer u twijfelt aan de ogen van uw kind. Wanneer wij verwachten dat Myopie Management uw kind kan helpen, zullen wij altijd aan de bel trekken. En de mogelijkheden van speciaal brillenglas of lenzen bespreken.

Wij kunnen u en uw kind ook verder helpen wanneer u door de oogarts bent doorgestuurd. Samen bespreken we de mogelijkheden die kunnen werken voor uw kind. Wij en Contactalook helpen u en uw kind hierbij graag verder.